Wdrożenie monitoringu HACCP należy do obowiązków firm zajmujących się żywnością, także tych, które mają z nią do czynienia tylko w niewielkim stopniu. Postępowanie to stanowi dla konsumenta gwarancję, że spożywana żywność jest bezpieczna i wolna od zagrożeń związanych ze szkodnikami. Ofertę Marlon DDD kierujemy do wszystkich firm zobowiązanych do wdrożenia monitoringu HACCP. Dzięki naszemu doświadczeniu gwarantujemy pełną skuteczność postępowania.
Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) to ochrona przed szkodnikami regulowana prawnie przez Unię Europejską. Na firmy mające do czynienia w jakimkolwiek stopniu z żywnością nakładany jest obowiązek przeprowadzania cyklicznego monitoringu, który skupia się na analizie zagrożeń w firmie oraz wdrażaniu profilaktyki przeciw szkodnikom. Regularny przegląd wszystkich miejsc zagrożonych wystąpieniem problemu to skuteczny sposób na zapobieganie i rozprzestrzenianie się szkodników.
Celem programu jest troska o bezpieczeństwo konsumentów oraz żywności na każdym etapie produkcji i transportu. W ramach programu HACCP nasza firma zajmuje się przewidywaniem możliwego zagrożenia oraz wdrażaniem profilaktyki. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu jesteśmy w stanie skutecznie zidentyfikować miejsca najbardziej narażone na występowanie szkodników i zabezpieczyć je w taki sposób, by zapobiec ich występowaniu.
Nasze działania w ramach monitoringu HACCP różnią się w zależności od firmy. W pierwszej kolejności staramy się uzyskać jak najwięcej informacji na temat klienta, po czym wyznaczamy koordynatora działań. Następnie zajmujemy się regularnym monitoringiem obecności szkodników w pomieszczeniach firmy oraz przeglądem umieszczonych pułapek. Przywiązujemy dużą wagę do systematyczności, dlatego zapewniamy regularny monitoring przeprowadzany przez wyznaczonego koordynatora. Pozostajemy również do dyspozycji klienta 24/7 i natychmiast reagujemy w przypadku wystąpienia problemu ze szkodnikami.
Podstawą współpracy jest ustalenie wymogów wstępnych HACCP, czyli ogółu procedur, zachowań i zaleceń, które powinny być przestrzegane przez wszystkich pracowników. Dotyczy to szkoleń personelu, zasad higieny osobistej, dezynfekcji i zwalczania szkodników. System zabezpieczenia przed szkodnikami projektujemy z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb firmy, dbając o to, by faktycznie zapobiegać występowaniu szkodników, które stanowią skuteczną antyreklamę dla hotelu, restauracji czy zakładu produkcji żywności.
Z nami możesz prowadzić swoją działalność bezpiecznie, nie martwiąc się problemem szkodników!