Myszy

Mysz domowa (Mus musculus)

Mysz domowa

Mysz domowa

Mysz domowa występuje w całej Polsce. W lecie przebywa głównie w ogrodach, sadach i na polach uprawnych (zboża) natomiast zimą szuka schronienia w zabudowaniach, chociaż zdarza się, że może zimować również w polu. Wyznacza się trzy etapy inwazji obiektów gospodarczych: pierwszy zaraz po żniwach, drugi po wystąpieniu pierwszych przymrozków i trzeci tuż po dużych mrozach zazwyczaj w styczniu lub w lutym.
Mysz domowa ma smukłe ciało oraz stosunkowo szeroką głowę o zaostrzonym pysku. Długość głowy oraz tułowia dochodzi do 11 cm, ogona do 10 cm. Dorosły osobnik osiąga wagę od 10 do 21 g. Samica rodzi 7-8 razy w ciągu roku (czasem nawet do 10 razy) po 4-16 młodych. Taka skala rozdrodcza powoduje bardzo szybkie rozprzestrzenianie się  szkodnika w zamieszkiwanych terenach. Im bardziej sprzyjające warunki tym większa liczba występujących gryzoni przede wszystkim W domach, zakładach przemysłowych i magazynach. Mysz domowa zakłada gniazda zawsze w pobliżu źródeł pożywienia, czasem bytuje w opuszczonych norach innych gryzoni.
Mysz żeruje przede wszystkim w nocy, ale również można ją zauważyć w ciągu dnia. Jest wszystkożerna, zjada zarówno pokarm roślinny jak i zwierzęcy. Jest pospolitym szkodnikiem w stodołach, domach, przechowalniach, w magazynach i spiżarniach. Mysz domowa nie gromadzi zapasów i dlatego występuje w miejscach bogatych w pokarm.
Na miejscu żeru można spotkać charakterystyczne drobne odchody oraz wszystkim dobrze znany „mysi” zapach.Ten specyficzny Zapach pozostawia samiec znakując obszar swojego terytorium moczem.
Mysz domowa zjada bardzo dużo produktów żywnościowych natomiast dziesięć razy więcej zanieczyszcza, czyniąc je niezdatnymi do spożycia.Występując w mieszkaniach przegryza opakowania, ubrania, wyroby ze skór, książki i z pozostałych resztek buduje swoje gniazda.

Mysz polna (Apodemus agrarius)

Mysz polna Deratyzacja Kraków Marlon DDD

Mysz polna

Mysz polna, w okresie letnim zamieszkuje ogrody warzywne, sady, łąki, pola, brzegi lasów natomiast zimą przechodzi do magazynów zbożowych. Gryzoń ma charakterystyczne ubarwienie, dlatego łatwo ją odróżnić od myszy domowej. Grzbiet jej ciała i boki bywają szaro- lub żółtawo-rude z ciemną pręgą włosów zlokalizowaną wzdłuż całego grzbietu, spód ciała jest najczęściej biały, wyraźnie odgraniczony od boków. Długość głowy i tułowia wynosi do 12 cm, a ogona do 9 cm.
Gryzoń buduje nory proste, dość długie, położone płytko pod powierzchnią, dzięki nim zakłada gniazdo. Samica rodzi 3-4 razy w ciągu roku po 2-9 młodych, które są dojrzałe płciowo już po 2 miesiącach.
Podobnie jak opisane powyżej gatunki, żywi się różnorodnym pokarmem, które jest dostępne w danej porze roku.Gdy pojawi się w danym rejonie lub pomieszczeniu, wówczas
powoduje znaczne straty.